... czyli moja kolorowa dawka optymizmu.
Składniki( na 2 porcje) :
- makaron tagliatelle ( 250 g)
- mieszanka owoców morza ( 200 g)
- sól
- oliwa
- plasterek limonki
Przygotowanie :
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy łyżeczkę oliwy i gotujemy przez 5 minut.Odcedzamy makaron i układamy na talerzu.
Do wrzącej osolonej wody wkładamy owoce morza (ja preferuję mieszankę ale oczywiście można ograniczyć się do ulubionego rodzaju). Gotujemy przez 2 minuty.
Na patelni podgrzewamy oliwę. Podsmażamy delikatnie plasterek limonki - po minucie na każdą stronę.
Na makaronie rozrzucamy owoce morza, polewamy wszystko oliwą o smaku limonki a całość dekorujemy podsmażonym plasterkiem.
Smacznego!
Jak to pysznie wygląda :) Uwielbiam połączenie tagliatelle i owoców morza, niemniej limonka to dla mnie nowy dodatek. Muszę kiedyś jej użyć! Jest bardzo wyczuwalna w smaku?
OdpowiedzUsuńJeżeli trochę ją "ponaciskasz" podczas podgrzewania na oliwie to puszcza sok. Moim zdaniem taka oliwa o smaku limonki świetnie pasuje do ryb i owoców morza. :)
UsuńZamiast gotować, rozmróź owoce morza i podrzuć je na oliwie z czosnkiem, a potem wrzuć ugotowany makaron, dodaj sok z limonki i jeszcze chwilę mieszaj wszystko na ogniu, by makaron nabrał smaku. To oczywiście tylko moja propozycja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dzięki! Jestem pewna, że z niej skorzystam :)
UsuńZgadzam się z Italia od kuchni, rezultat będzie bardzo dobry !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda