6.02.2013

Babcine przepisy - ucierane z jabłkami

Zwyczaje, przyzwyczajenia, małe codzienne przyjemności, które sprawiają, że nudny dzień nabiera kolorów. Ciastko owsiane zjadane o poranku,poranny bieg na autobus, krótka chwila z książką, przelotne uśmiechy do ludzi mijanych na ulicy, kawa z ulubionej kawiarni, kanapka jedzona na trawie w parku, a wieczorem słodkie pomruki kota i radość psa gdy wracasz do domu. Każdy dzień może stać się chociaż odrobinę bardziej wyjątkowy gdy dostrzeżemy te subtelnie otaczające nas rzeczy.

Ucierane z jabłkami



Składniki :
  •  4 jajka, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  •  1/2 torebki cukru waniliowego,
  •  niecała szklanka cukru, 
  • 1/2 szklanki oleju ,
  • szczypta soli
  •  2 jabłka.
Przygotowanie:
Ucieramy jajka z cukrem. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy cukier waniliowy, mąkę, odrobinę soli, proszek do pieczenia i olej. Wylewamy połowę na okrągłą blachę wysmarowaną tłuszczem. Obierane i pokrojone jabłko układamy na cieście. Następnie wylewamy resztę ciasta i  układamy na nim drugie jabłko pokrojone w plasterki. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 120° C następnie podkręcamy do 180° C i zostawiamy w piekarniku przez 30 minut. Smacznego!


1 komentarz:

  1. uwielbiam takie przepisy naznaczone duchem czasu. placek z jabłkami to moja potrawa dzieciństwa, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!
Jeżeli jesteś użytkownikiem anonimowym,a chciałbyś zadać mi jakieś pytanie, to wymyśl sobie proszę jakiś pseudonim - będzie łatwiej mi odpisać.

wibiya widget