11.03.2013

Kokoszka czorba (Bułgaria)


... czyli rosół z jogurtem.


Składniki( na 5 porcji) :
  • 4 szklanki rosołu
  • 2 łyżki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżki posiekanej mięty
  • 30 g masła
Przygotowanie :

Do zagotowanego rosołu dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. 
W drugim garnku rozprowadzamy mąkę z wodą a następnie dodajemy żółtka roztrzepane z jogurtem. Mieszkamy wszystko podgrzewając do momentu aż wszystko zgęstnieje. Ważne jest abyśmy nie dopuścili do zagotowania!
Mieszając wlewamy rosół do jogurtowo- mączno - żółtkowej masy i gotujemy przez 5 minut.
Przelewamy do miseczki i dodajemy świeżo posiekaną miętę (lub jak ja w tym przypadku kilka listków rukoli).

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny!
Jeżeli jesteś użytkownikiem anonimowym,a chciałbyś zadać mi jakieś pytanie, to wymyśl sobie proszę jakiś pseudonim - będzie łatwiej mi odpisać.

wibiya widget