... czyli rosół z jogurtem.
Składniki( na 5 porcji) :
- 4 szklanki rosołu
- 2 łyżki ryżu
- sól
- pieprz
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka jogurtu
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżki posiekanej mięty
- 30 g masła
Przygotowanie :
Do
zagotowanego rosołu dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu przez 15
minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
W
drugim garnku rozprowadzamy mąkę z wodą a następnie dodajemy żółtka
roztrzepane z jogurtem. Mieszkamy wszystko podgrzewając do momentu aż
wszystko zgęstnieje. Ważne jest abyśmy nie dopuścili do zagotowania!
Mieszając wlewamy rosół do jogurtowo- mączno - żółtkowej masy i gotujemy przez 5 minut.
Przelewamy do miseczki i dodajemy świeżo posiekaną miętę (lub jak ja w tym przypadku kilka listków rukoli).
Mieszając wlewamy rosół do jogurtowo- mączno - żółtkowej masy i gotujemy przez 5 minut.
Przelewamy do miseczki i dodajemy świeżo posiekaną miętę (lub jak ja w tym przypadku kilka listków rukoli).
Smacznego!
Pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuń