12.03.2013

Sałatka z pieczonego szpinaku





Składniki (na 1 porcję) :

Sałatka
  • 20 liści szpinaku
  • ząbek czosnku
  • garść rukoli
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • jajko
Sos
  • oliwa (2 łyżki)
  • jogurt naturalny (1 łyżka)
  • miód (2 łyżeczki)
  • szczypta imbiru w proszku
  • ocet balsamiczny z modeny (2 łyżeczki)
Przygotowanie :
Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy od niego ogonki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku oraz posypujemy pieprzem i solą morską. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150C.
Na talerzyku układamy liście rukoli. Gotujemy jajko na twardo i kroimy je na 6 części (przyda się tzw. jajkownica). Przygotowujemy sos, czyli mieszamy wszystkie podane wcześniej składniki.
Wyjmujemy szpinak z piekarnika i układamy na rukoli. Następnie dodajemy jajko.Polewamy sosem i zachwycamy się jak coś prostego może być tak pyszne :)


3 komentarze:

  1. Zrobiłem - miałaś świetny pomysł z tym pieczonym szpinakiem :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!
Jeżeli jesteś użytkownikiem anonimowym,a chciałbyś zadać mi jakieś pytanie, to wymyśl sobie proszę jakiś pseudonim - będzie łatwiej mi odpisać.

wibiya widget