06.03.2013

Krem grzybowy

Mój krem grzybowy musi być ostry. Z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Z suszonych grzybów, które wyrwałam podczas wakacji. Prawdziwy. Pachnący.


Krem grzybowy 



Bulion

Składniki ( na 4 porcje) :
  • 1,5 l wody
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ziele angielskie ( 3 ziarenka)
  • pieprz (4 ziarenka)
Dodatkowo 
  • 150 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 300 g mrożonych podgrzybków
  • 30 g suszonych borowików
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie :
 Do wody wrzucamy pokrojoną włoszczyznę i przyprawy - gotujemy przez 50 min. na małym ogniu. Kroimy w kostkę obrane ziemniaki i wraz z suszonymi borowikami dodajemy do naszego bulionu.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę wraz z mrożonymi podgrzybkami (około 5 minut). Dodajemy do zupy i gotujemy przez pół godziny. Dodajemy śmietanę.
Następnie wszystko miksujemy na aksamitny krem i podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.

3 komentarze:

  1. Świetne zdjęcie. Uwielbiam te Twoje delikatne, nienachalne stylizacje potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzystasz ze swojego prezentu urodzinowego? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem grzybowy pycha :) Ale skąd Ty masz takie piękne słoneczko i zieleń w tle? Ach miło się ogląda takie zdjęcia gdy wszyscy tak czekamy na wiosnę. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!
Jeżeli jesteś użytkownikiem anonimowym,a chciałbyś zadać mi jakieś pytanie, to wymyśl sobie proszę jakiś pseudonim - będzie łatwiej mi odpisać.

wibiya widget