Mój krem grzybowy musi być ostry. Z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Z suszonych grzybów, które wyrwałam podczas wakacji. Prawdziwy. Pachnący.
Krem grzybowy
Bulion
Składniki ( na 4 porcje) :
- 1,5 l wody
- kawałek pora
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki soli
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ziele angielskie ( 3 ziarenka)
- pieprz (4 ziarenka)
Dodatkowo
- 150 g ziemniaków
- 1 cebula
- 300 g mrożonych podgrzybków
- 30 g suszonych borowików
- 3 łyżki śmietany 30%
- sól
- świeżo mielony pieprz
Do wody wrzucamy pokrojoną włoszczyznę i przyprawy - gotujemy przez 50 min. na małym ogniu. Kroimy w kostkę obrane ziemniaki i wraz z suszonymi borowikami dodajemy do naszego bulionu.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę wraz z mrożonymi podgrzybkami (około 5 minut). Dodajemy do zupy i gotujemy przez pół godziny. Dodajemy śmietanę.
Następnie wszystko miksujemy na aksamitny krem i podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie wszystko miksujemy na aksamitny krem i podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.
Świetne zdjęcie. Uwielbiam te Twoje delikatne, nienachalne stylizacje potraw :)
OdpowiedzUsuńKorzystasz ze swojego prezentu urodzinowego? ;)
OdpowiedzUsuńKrem grzybowy pycha :) Ale skąd Ty masz takie piękne słoneczko i zieleń w tle? Ach miło się ogląda takie zdjęcia gdy wszyscy tak czekamy na wiosnę. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń