14.03.2013

Zupa prosto z Egiptu


"W Egipcie zupę tę przyrządza się z zioła melokhia, które jest podobne w smaku do szpinaku, ale bardziej gorzkie."
"Przygoda kulinarna", Katarzyna Pospieszyńska, Warszawa 1987




Melokhia

Składniki ( na 4 porcje) :
  • 1/2 kg szpinaku
  • 3 szklanki rosołu
  • pieprz
  • sól
  • 1/6 kostki masła
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • szczypta przyprawy chili

Przygotowanie :
Od umytego dokładnie szpinaku należy odkroić ogonki i drobno go posiekać. Następnie do zagotowanego rosołu dodajmy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
Przygotowujemy sos czosnkowy Taklia  - roztarty czosnek dodajemy do rozgrzanego masła i smażymy na małym ogniu aż uzyska złoty kolor. Następnie dodajmy kolendrę i chili. Smażymy przez 2 minuty nieustannie mieszając. Do smażonej mieszkanki przypraw wlewamy pół szklanki zupy. Następnie dodajemy naszą mieszankę do reszty zupy i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
Na koniec doprawiamy dodatkową ilością soli i pieprzu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!
Jeżeli jesteś użytkownikiem anonimowym,a chciałbyś zadać mi jakieś pytanie, to wymyśl sobie proszę jakiś pseudonim - będzie łatwiej mi odpisać.

wibiya widget