"W Egipcie zupę tę przyrządza się z zioła melokhia, które jest podobne w smaku do szpinaku, ale bardziej gorzkie."
"Przygoda kulinarna", Katarzyna Pospieszyńska, Warszawa 1987
Melokhia
Składniki ( na 4 porcje) :
- 1/2 kg szpinaku
- 3 szklanki rosołu
- pieprz
- sól
- 1/6 kostki masła
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- szczypta przyprawy chili
Przygotowanie :
Od umytego dokładnie szpinaku należy odkroić ogonki i drobno go posiekać. Następnie do zagotowanego rosołu dodajmy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
Przygotowujemy sos czosnkowy Taklia - roztarty czosnek dodajemy do rozgrzanego masła i smażymy na małym ogniu aż uzyska złoty kolor. Następnie dodajmy kolendrę i chili. Smażymy przez 2 minuty nieustannie mieszając. Do smażonej mieszkanki przypraw wlewamy pół szklanki zupy. Następnie dodajemy naszą mieszankę do reszty zupy i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
Na koniec doprawiamy dodatkową ilością soli i pieprzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!
Jeżeli jesteś użytkownikiem anonimowym,a chciałbyś zadać mi jakieś pytanie, to wymyśl sobie proszę jakiś pseudonim - będzie łatwiej mi odpisać.