Składniki (na 1 porcję) :
Sałatka
Sałatka
- 20 liści szpinaku
- ząbek czosnku
- garść rukoli
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- jajko
Sos
- oliwa (2 łyżki)
- jogurt naturalny (1 łyżka)
- miód (2 łyżeczki)
- szczypta imbiru w proszku
- ocet balsamiczny z modeny (2 łyżeczki)
Przygotowanie :
Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy od niego ogonki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku oraz posypujemy pieprzem i solą morską. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150C.
Na talerzyku układamy liście rukoli. Gotujemy jajko na twardo i kroimy je na 6 części (przyda się tzw. jajkownica). Przygotowujemy sos, czyli mieszamy wszystkie podane wcześniej składniki.
Wyjmujemy szpinak z piekarnika i układamy na rukoli. Następnie dodajemy jajko.Polewamy sosem i zachwycamy się jak coś prostego może być tak pyszne :)
Na talerzyku układamy liście rukoli. Gotujemy jajko na twardo i kroimy je na 6 części (przyda się tzw. jajkownica). Przygotowujemy sos, czyli mieszamy wszystkie podane wcześniej składniki.
Wyjmujemy szpinak z piekarnika i układamy na rukoli. Następnie dodajemy jajko.Polewamy sosem i zachwycamy się jak coś prostego może być tak pyszne :)
przepysznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłem - miałaś świetny pomysł z tym pieczonym szpinakiem :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń